Rejse sygdomme

Øvrige sygdomme vi IKKE kan vaccinere imod – men rådgive om

Højdesyge

Ved ophold i højder over 2.700 meter er der risiko for udvikling af højdesyge.

De mest almindelige symptomer på akut højdesyge er: hovedpine, søvnbesvær, kvalme, hoste, åndedrætsbesvær og træthed. Symptomerne udvikler sig i løbet af 12 til 36 timer. Man kan forebygge symptomerne ved at drikke rigeligt med væske (3-4 liter i døgnet) inden ankomsten og i de første døgn . Endvidere skal man undgå fysiske anstrengelser de første døgn, og aldrig stige mere end 400-500 meter i døgnet. Blive på højden til man er akklimatiseret.

Hvis symptomerne ikke svinder, eller de forværres, er behandlingen:​

Nedstigning

Hvis det ikke er muligt at komme ned, kan symptomer på højdesyge behandles med Diamox 250 mg daglig. Stoffet kan også bruges som forebyggende behandling, hvis man flyver direkte ind i store højder.

Vær opmærksom på at alle kan få højdesyge. Der er ingen sikker relation mellem køn, alder eller træningstilstand.

Jetlag

Jetlag opstår når man bevæger sig over flere tidszoner. Symptomerne er: søvnbesvær, urolig søvn, træthed, maveproblemer. Jo flere tidszoner man rejser over, jo værre er problemet. Det er værst at rejse mod øst, men mange har også problemer den anden vej.

Nogle er mere plaget af jetlag end andre. Man kan forebygge jetlag ved at drikke rigeligt med væske under flyvningen og i de første døgn efter ankomsten sørge for at få så meget lys som muligt. Desuden skal man undgå at lægge sig til at sove midt på dagen de første dage efter ankomsten. Hold den kørende til normal sengetid.​

Læs om øvrige sygdomme der ikke kan vaccineres for

Leishmaniasis

Leismaniasis er en parasitsygdom overført af sandfluer. Den findes i en form som sidder i huden, men kan også angribe indre organer.

Sygdommen viser sig som sår, der udvikles uger til måneder efter man er blevet bidt af sandfluer. Ubehandlet kan sårene vare fra uger til år.

Der findes ikke vacciner eller medicin, som kan forebygge sygdommen. Det er vigtigt at beskytte sig mod sandfluerne, som hovedsagelig bider i nattetimerne, men også kan være aktive i dagtimerne. Beskyttelse er primært tøj som dækker huden og myggespray indeholdende DEET.

Hvis man er smittet, findes der medicinsk behandling. Det er vigtigt at kontakte læge, hvis man er blevet smittet.

Rejsediarre

Se også under vacciner mod Kolera/rejsediarré. Rejsediarre er den hyppigste årsag til sygdom på rejse til exotiske steder. Jo mere primitivt man rejser, jo større sandsynlighed for at få diarre.

Primær forebyggelse er væsentlig. Man skal tænke sig godt om før man spiser og drikker. Man bør altid købe vand på flaske – og kontrollere at låget er intakt på den flaske man køber. Det er ok at spise frugt, men spis aldrig andet end frugt der kan skrælles.

Der kan nævnes en stribe af andre ting, man ikke bør spise, men erfaringen viser, at den rejsende har meget svært ved at overholde dette – det skal jo også være rart at rejse, og ofte er den lokale mad en stor del af rejseoplevelsen.

Generelt må man sige, at der findes ikke medicin eller andet som forebygger rejsediarre, selvom mange sværger til Fernebrancha, Gammel dansk og lígnende. Heller ikke youghurttabletter har nogen forebyggende effekt i de doser der anbefales af fabrikanterne.

Det kan være en god ide at medbringe medicin til behandling af diarre, når den er opstået. Den anbefalede behandling vil bl.a. tage udgangspunkt i, hvortil I skal rejse hen. Du vil oftest blive anbefalet et stoppemiddel samtidig med et antiobiotika. Denne behandling vil med stor sikkerhed medføre helbredelse i løbet af et par timer.

Hvis man har fået diarre og er ved at få symptomer på dehydrering kan det anbefales at man drikker flg. væske blanding:

  • 1 liter kogt vand (eller vand fra flaske)
  • Tilsat 1/2 teskefuld salt
  • 2-3 spiseskefuld sukker.

HVIS DU OPLEVER BLODIG DIARRÈ PÅ REJSEN, SKAL DU ALTID SØGE LÆGE!

Har du yderligere spørgsmål til rejse vaccination/udlandsvaccinationer, er du velkommen til at kontakte os​​​

Bestil tid

​- Til din vaccination og konsultation online allerede i dag.

null

Rejs sikkert med vores hjælp

null

Professionel rådgivning

null

Enkeltpersoner, familier og grupper

null

Landets bedste vaccinationsklinik

(+45) 39 63 01 15
kontakt@rejseklinikken.dk